Atelierpedagoog Janneke Treffers
 
 

Wat is kriskrassen?

In het  Kris Kras Atelier Utrecht maak ik gebruik van de werkwijze “begrijpen met je handen”. Dit is ontwikkeld door  Atelier in een Koffer. Deze werkwijze wordt beschreven in het boek “begrijpen met je handen”. Met eenvoudige maar uitdagende materialen gaan kinderen vanaf 1.5 jaar op onderzoek uit. De focus ligt op het proces en niet op het eindproduct.  Het doel is om het kind in flow te brengen. Er wordt niet met thema’s gewerkt en niks is goed of fout. De kinderen volgen hun eigen interesse en maken hun eigen unieke sporen. Kinderen krijgen de tijd en ruimte om vaardigheden te ontwikkelen en op hun eigen manier te ontdekken. Hierdoor ontstaat er een rijk creatief proces. Kinderen leren door te doen en door te ervaren. Hoe voelt iets? Hoe ruikt iets? Hoe valt iets? Hoe blijft iets plakken? Vind ik dit fijn? Vind ik dit mooi? Hoe los ik dit op? Als iets lukt zal het zelfvertrouwen groeien!
Er zijn altijd twee of drie werkstations waarbij het kind vrij is te kiezen wat het wilt doen en hoe lang. Elke les zal er nieuw materiaal aanwezig zijn maar ook zijn er terugkomende activiteiten waar kinderen zich vertrouwd mee gaan voelen. We werken in kleine groepjes en aan het einde van een reeks krijgt je kind een klein boekje mee met eigen werk.


De rol van de atelier pedagoog

Als gecertificeerd atelierpedagoog zal ik voor creatief materiaal zorgen in een goed voorbereide omgeving. Ik begeleid kinderen in hun creatief proces door in te spelen op de behoefte van het kind. Het doel is om een kind in flow te brengen. Elk kind is uniek in hoe hij materialen ontdekt. Soms zal een kind eerst vooral wil kijken, terwijl een ander misschien al een uur lang heerlijk zelfstandig bezig is. Zo nodig geef ik verdiepingsmateriaal of suggesties waardoor het kind verder kan in zijn creatieve ontdekkingstocht.

De rol van de ouder

De ouders hebben een belangrijke rol. Namelijk het bieden van veiligheid, het documenteren wat je kind zegt en doet en het faciliteren van het proces. Als ouder kan je zien en ervaren hoe je kind zijn eigen unieke sporen maakt. Hoe bijzonder is dat?! Bij het opgeven van je kind, krijg je meer informatie over hoe je dit het beste kan doen.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn